Vi serverer her en håndfuld ideer til sjove familie-aktiviteter, madlavning og lærerig leg til ferie- og fridagene.
Med lidt madrester og fantasi, får I både madmagi og dejlige stunder med familien. Rigtig god fornøjelse!
Her ser i tre lækre og nemme bud på, hvad en menu med hovedret og dessert kunne stå på. Det kunne være at børnene blev inspireret til deres maddage?
Tip: De horisontale film ses bedst i fuld størrelse.
Lav en lækker sommerdrink med sodavand, juice, is og isterninger. Drinken kan nydes af både børn og voksne og skal den være ekstra festlig, så tilføj sugerør, frisk frugt, eller andet drinks pynt. Du kan variere smagen ved at prøve med forskellige sodavand, juice og is.
God sommer
Forvandl toppe, rester og stilke til nye spirer! At gendyrke grøntsager er en lille, sjov og klimavenlig ferieaktivitet, som I nemt kan sætte i gang derhjemme og holde øje med over tid.
Kål
Gem kålstubben, og sæt den i en skål halvt fyldt med vand. Når der er gået et par dage, begynder resten at slå rødder, og så kan I plante den over i en potte.
Krydderurter
Er urterne klippet helt ned? Stil potten i en vindueskarm, hvor den får godt med sol. Vand den løbende, og se den skyde på ny!
Rødbede
Tag en rødbedetop og læg den i en tallerken med vand. Når nye rødder titter frem, kan I plante den over i en potte med jord.
Tip! Navngiv jeres projekter, så det bliver ekstra sjovt at gendyrke! Fx ved at klistre labels på potterne.
Gå på opdagelse i køleskab og køkkenskuffer, og find rester og råvarer, der kan blive til de lækreste smoothies! I kan både mixe grøntsager, bær, nødder, kakaopulver, havregryn og mælkeprodukter – kun fantasien sætter grænsen. Og så har det endda positiv effekt på både klima og madbudget.
Tip! Mangler I bær eller frugt til at søde jeres smoothie med, kan I fx bruge honning eller juice.
Find opskriften her
Godt at bruge det hele
I stedet for at glemme og smide ud, er det sjovere at gemme og skeje ud! Så prøv jer evt. lidt frem – der er ikke noget rigtigt eller forkert. Det handler først og fremmest om at lave smoothies, som I synes smager godt. Frys evt. jeres rester ned, hvis I ikke får brugt det hele med det samme.
Brug jeres madrester til at udvinde flotte farver med. Den naturlige farve kan bruges til mange sjove aktiviteter for børn – fx kartoffeltryk, vandfarve, til at farve tøj med eller som naturlig farve i madlavningen.
Sådan gør I
Skær jeres rest i helt små stykker eller blend den. Kom stykkerne i en gryde med lidt vand, og lad det varme langsomt op i 10-15 minutter. Når tiden er gået, hældes vandet gennem en sigte og ned i en beholder. Lad det farvede vand køle ned, inden I bruger det.
Lilla/blå farve: Rødkål og blåbær
Grøn farve: Spinat og grønkål
Rød farve: Rødbede
Orange: Gulerødder
Gul: Gurkemeje
Tip! Stil jeres naturlige farve på køl. På den måde kan den holde sig i 4-6 uger.
Det er de færreste af børnenes livretter, som allerede er proppet med sæsonens kål – men det kan I hurtigt lave om på! Prøv at trylle kål i retter som pizza, vafler, boller eller pesto. Det er en rigtig hyggelig ferieaktivitet, og måske opdager I nye favoritter!
Find opskrift her
Der kan være mange grunde til at fravælge visse ingredienser i madlavningen, men det betyder heldigvis ikke, at årets fastelavnsfest bliver kedelig. Det kan endda også være en sjov og hyggelig aktivitet for børn at være med til at lave maden. I MENY finder I et stort udvalg af Fri For-varer – både til hverdagen og fastelavnshyggen.
Prøv jer frem, lad jer inspirere, eller bag lækre fastelavnsboller helt fri for:
"Flækkede" fastelavnsboller, fri for laktose
Find opskriften her
Klassike "lukkede" fastelavnsboller, fri for gluten
Find opskriften her