Frugt og grønt
Vend vanen på hovedet - tænk grønt først

Frugt og grønt i MENY

Du kan sagtens lave lækker grøn aftensmad, som er fuld af smag og vitaminer. Hvad med at lade blomkålen spille hovedrollen i aftenens middagsret? Traditionelle retter kan også snildt få et grønt løft. Sæt fx en sommersalat med radiser og agurk på påskefrokostbordet, eller server en lækker salat til flæskestegen med fx grønkål, appelsin og granatæblekerner.

Vores faguddannede madarbejdere i grøntafdelingen sørger hver dag for et bugnende udvalg af lækre, friske ingredienser til dit næste måltid. Kom selv ned i din MENY og gå på opdagelse i en verden af grønne oplevelser.

Frugt og grønt

Hent klimakærlige opskrifter i din MENY

Sidder du fast i de samme retter til aftensmad hver uge, og vil du have mere grønt på bordet? MENY hjælper dig på vej med inspiration og grønne opskrifter fra årstidens frugt og grønt. Hver uge kan du finde nye lækre opskrifter i MENY –lige til at tage med hjem i køkkenet. Nogle er kødfrie, andre kombinerer kød, fisk og grønt og det søde køkken er selvfølgelig også repræsenteret. Her på siden findes alle opskrifterne for hver måneds frugt og grønt som er i sæson.
Sæsonens

opskrifter

Det er nemt at spise grønt (og gult og rødt og lilla)

Hvis du ikke har tid til at skrælle, hakke og snitte frugt og grønt i dagligdagen, kan du sagtens få dine vitaminer alligevel. Kom nemt til sunde måltider med færdigblandede salater og grønsagsblandinger og fyld dig med C-vitaminer i form af friskpresset appelsinjuice.
Du finder også frisk udskåret frugt i vores grøntafdeling, lige til madpakken eller som en sund snack. Det behøver virkelig ikke at være svært at spise sundt, når du handler i MENY!

Frugt og grønt

 

Derfor er det godt at spise grønt

Gevinsten ved at få flere frugter og grønsager ind i hverdagen kommer til udtryk på flere områder:

Klima: Grønne fødevarer har lavere klimaaftryk end fx kød og mejerivarer
Sundhed: Det har en gavnlig effekt på din krop at spise mere frugt og grønt
Madglæde: Grøn mad kommer i alverdens farver og sætter kulør på måltidet
Økonomi: Der bliver mere luft i budgettet, når du vælger grønt i stedet for kød

Uanset hvad der er vigtigst for dig, får du noget godt ud af at spise mere grønt. Vend vanen på hovedet og prøv det selv!

Tænk sæson først – sæt tænderne i årstidens frugt og grøntsager

Det er sund fornuft at følge årstiderne, når du køber ind. Både frugt og grønt smager allerbedst på den tid af året, hvor de er naturligt modne. Asparges og gulerødder om foråret, bær og ærter om sommeren, æbler, blommer og svampe om efteråret og vinterens kål og rodfrugter.
Når du følger årstiderne, har du mulighed for at købe nyopgravede, nyhøstede og friskplukkede varer, som er dyrket i Danmark – måske endda af en lokal producent.
Ud over de kendte og elskede typer af grønsager finder du også udsøgte specialiteter i årstidens udvalg hos MENY. Køb fx spisekastanjer, glaskål og lilla asparges, når de er i sæson.

Frugt og grønt
Frugt og grønt

Økologisk frugt og grønt – naturligvis!

Hvis du vil beskytte miljøet og spare dig selv og din familie for giftig kemi, skal du vælge økologisk frugt og grønt. Under mærket Grøn Balance, som er mærket med enten det røde danske Ø-mærke eller det grønne europæiske, finder du økologisk frugt og grøntsager i MENY. Så vidt muligt er det danske produkter, når de er i sæson, så vejen fra jord til bord er så kort som muligt. Det er godt for både klimaet og for friskheden af de økologiske frugter og grøntsager, du køber med hjem.

 

Sådan opbevarer du frugt og grøntsager korrekt

Skal tomater i køleskabet? Og hvad med æbler og kartofler? Den rigtige opbevaring af frugt og grønt forlænger holdbarheden og bevarer kvaliteten.
Som udgangspunkt skal de fleste grønsager opbevares i køleskabet og det meste frugt ved stuetemperatur, men der er undtagelser.

I køleskab: Kål, asparges, peberfrugt, majskolber, salat, spinat, aubergine, squash, rødbeder, gulerødder, agurk, bær

På køkkenbordet: Tomater, græskar, avocado, banan, æbler, mango, pærer, ananas, melon

Mørkt og køligt: Kartofler, løg, hvidløg, græskar

Hvad er bælgfrugter – og hvordan bruger man dem?

Som navnet antyder, har bælgfrugter som bønner, linser og kikærter det tilfælles, at de vokser i bælge, som skal ”ribbes” før brug, ligesom man kender det fra friske ærter. Bælgfrugter er rige på protein og fibre og smager godt sammen med alle krydderier.
Brug bælgfrugter fra dåse eller i tørret form (nogle skal udblødes og koges inden brug) i stedet for eller som supplement til kød. Kom en håndfuld røde linser i kødsaucen, giv paprikagryden selskab af kidneybønner og rist kikærter i ovnen med olie og krydderier til en sprød topping på suppe og salater. Find et stort udvalg af bælgfrugter i din MENY og tag en opskrift med hjem på retter med bl.a. bælgfrugter, når du kommer forbi vores grøntafdeling.

Frugt og grønt
;