Som glutenallergiker behøver du hverken undvære brød, pasta eller færdigretter, når du handler i MENY. Vi har et udvalg af glutenfri produkter, fx:
Der er masser af muligheder for at lave glutenfri mad og bage lækre brød og kager uden traditionelle mel- og kornprodukter. Vi har samlet en række lækre, glutenfri opskrifter med inspiration til brød, kager, aftensmad og andre retter. Ingredienserne til opskrifterne finder du i din nærmeste MENY på vores hylder med glutenfri produkter.
Gluten er et naturligt protein, som blandt andet findes i korn som hvede, byg og rug. Det er gluten, som gør brøddejen elastisk, så det færdige brød bliver let og luftigt.
Men hvad laver gluten i mange andre produkter end lige brød? Det bruges som stabilisator og fortykningsmiddel i forarbejdede fødevarer som fx færdigretter, sovs, pålæg og slik. Derfor er det ikke nok at undgå brød, kager og pasta med gluten, hvis du lider af glutenallergi. Selv dit fredagsslik kan indeholde gluten! Hold derfor øje med de grønne ”glutenfri” skilte på hylderne i MENY, når du køber ind – så er du på den sikre side.
Det anslås, at omkring 1 % af befolkningen lider af glutenallergi, som også kaldes cøliaki. Helt kort fortalt er det tyndtarmen, som reagerer på indtagelse af gluten med en allergisk reaktion. Symptomerne er blandt andet mavesmerter, forstoppelse eller løs mave og træthed. Både børn og voksne kan lide af glutenallergi, og sygdommen er til en vis grad arvelig (kilde: Cøliakiforeningens hjemmeside).
Den bedste måde at leve med cøliaki på er at undgå de glutenholdige fødevarer, og det er der heldigvis god mulighed for med de mange alternativer, som findes på markedet i dag, og som du finder i din MENY-butik.