HjemOpskrifterWalisisk lammeryg med saltbagte rødbeder, lammesauce & kartoffel-æblepuré

Walisisk lammeryg med saltbagte rødbeder, lammesauce & kartoffel-æblepuré

Måltidstype:
Hovedret
Samlet tid:
90-120 min
Del med en ven

Ingredienser

4 personer
walisisk lammeryg
  • 2 walisisk lammerygge
  • 2 fed hvidløg
  • 0.5 dl olivenolie
  • 1 bundt frisk timian
  • hvidløg & olie
saltbagte rødbeder
  • 4 rødbeder
  • 500 g fint salt
  • 1 dl æggehvide
  • 1 bundt krydderurter fx. frisk timian & laurbærblade
sauce
  • 500 g grisebryst af stegestykket
  • 1 rødbede, hakket
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg
  • 2 dl portvin
  • 2 dl rødvin
  • 2 liter kyllingefond eller lammefond
kartoffel-æblepuré
  • 4 store kartofler
  • 4 æbler, skrællede
  • 0.5 knoldselleri, skrællet
  • 1 bundt frisk timian
  • 2 fed hvidløg
  • 150 g smør
  • 1 dl olivenolie

SÅDAN GØR DU

  • 1.
    OBS: du skal brug Hø til denne opskrift (Fås hos dyrehandler)

  • 2.
    Tænd ovnen på 165°C.

  • 3.
    Rids sværen på lammeryggen med en meget skarp kniv.

  • 4.
    Pensl sværen med olie og læg lammeryggen i et ovnfast fad med timian og hvidløg på toppen.

  • 5.
    Steg lammeryggen i ovnen ved 165°C i 25 minutter.

  • 6.
    Tag kødet ud, og sæt det i en hjemmelavet høkasse/stor gryde, foret med hø.

  • 7.
    Dæk med hø, og lad lammekøllen stege færdig på eftervarmen fra fadet, så den får smag fra den friske hø.

  • 8.
    Ved servering: Tag lammeryggen op af kassen, fjern høet, og kom den en sidste gang i ovnen ved 185°C i 5 min., så den får stegeskorpen tilbage.

  • 9.
    Tag kødet ud af ovnen, og læg det tilbage i høkassen eller på et fad med lidt frisk hø og servér den i kassen.

  • 10.
    Skær og anret kødet på tallerken ved bordet.

  • 11.
    Saltbagte rødbeder: Tænd ovnen på 175°C.

  • 12.
    Rens og skyl rødbederne.

  • 13.
    Rør salt op med æggehvide til en let flydende masse.

  • 14.
    Læg et lag krydderurter i bunden af et ildfast fad.

  • 15.
    Læg rødbederne ovenpå, og dæk dem med flere krydderurter.

  • 16.
    Kom til sidst saltlagen over, så det dækker helt.

  • 17.
    Bag rødbederne i ovnen ca. 2 timer ved 175°C.

  • 18.
    Mærk undervejs med en kniv, om rødbederne er møre.

  • 19.
    Tag rødbederne op af fadet, og skær skrællen fra.

  • 20.
    Ved servering: Sauter rødbederne i lidt smør.

  • 21.
    Sauce: Skær svinebryst i mindre stykker, og brun det godt i en gryde.

  • 22.
    Tilsæt hakket rødbede, hakket løg og hakkede krydderurter, og sauter af.

  • 23.
    Kog gryden af med portvin og rødvin.

  • 24.
    Tilsæt kylling eller lammefond, så det dækker, og lad saucen simre i ca. 1½ time.

  • 25.
    Si saucen og kog den ind til en passende smag.

  • 26.
    Smag til med salt og peber.

  • 27.
    Kartoffel-æblepuré: Halver kartoflerne, og skær knoldselleri i passende stykker.

  • 28.
    Kom dem i en gryde, og dæk dem med vand, og kog dem sammen med med timian og hvidløg (ikke salt) i30 minutter.

  • 29.
    Tilsæt derefter de skrællede æbler, og kog videre i ca. 10 minutter.

  • 30.
    Hæld vandet fra, men gem ca 2 dl af kogelagen til mosen.

  • 31.
    Rør kartoflerne op med koldt smør, lidt olivenolie og lidt af kogelagen, indtil massen er lind og lækker.

  • 32.
    Krydr med salt og friskkværnet sort peber.

  • 33.
    Du kan røre lidt cremefraiche i, hvis du gerne vil have mosen lidt syrlig og mere cremet.

  • 34.
    Server mosen i små skåle ved siden af retten.

Næringsindhold:
Energiindhold for hele retten:
78570 kj / kcal
Næringsindhold pr. 100g
797 kj / 0 kcal
Energifordeling
ENERGIFORDELINGNÆRINGSINDHOLD PR. 100G
Fiber: 0.5 g
Protein: 16.3 %7.6 g
Kulhydrat: 5 %2.3 g
Fedt: 76.7 %16.5 g
Alkohol: 2 %0.5 g
;