Mortensand med æbler, svesker og rødder

120+ min
6 personer

Ingredienser

1 Dansk økologisk and (cirka 3 kg)

2 tsk groft salt

1 tsk kværnet peber

2 æbler

100 g svesker

Stegesnor

500 g kartofler

500 g persillerødder

500 g gulerødder

100 g svesker

2 æbler i både

1 dl timian

Salt og kværnet peber

Pynt: Timian

Forvarm ovnen til 175°C. Fjern indmad og dup anden tør med køkkenrulle. Klip gumpen af. Gnid anden grundigt udvendigt og indvendigt med salt og kværnet peber. Skær 2 æbler i både og fyld anden med æblebåde og svesker. Bind lårene sammen med stegesnor. Læg anden med brystet nedad på en ovnrist. Stil risten med anden over en bradepande, og sæt anden i midten af ovnen. Lad den stege med brystet nedad i 1,5 time. Hæld herefter lidt af andefedtet fra og gem det eventuelt til sauce.

Skær kartofler i halve, persillerødder og gulerødder i mindre stykker, æbler i både og kom dem i bunden af bradepanden sammen med svesker. Krydr med salt, peber og timian. Vend anden og lad den stege videre i ca. 1,5 time med kartofler og rodfrugter i bunden.

Stik en kødnål ind ved overlåret efter en time, og tjek om kødsaften er klar i farven. Hvis kødsaften er klar, er anden tilberedt. Kernetemperaturen skal være 75°C. Giv anden lidt tid på grillindstillingen, hvis skindet ønskes sprødt. Det er vigtigt, du holder øje med anden, når du indstiller ovnen på grill. Tag herefter anden ud af ovnen, og lad den hvile i 15 minutter inden udskæring. Partér anden i bryst, lår, overlår og vinger. Skær herefter brystet i skiver. Anret mortensand på bagte rodfrugter fra bradepanden og pynt med timian.

 

Energi pr. person: 4321 kJ/1029 kcal

Næringsindhold pr. 100 g:
Protein: 5,0 g
Fedt: 13,0 g

Kulhydrat: 10,5 g

Da visse frugter afgiver et særligt plantehormon, er det vigtigt at opbevare frugt og grønt adskilt. Ellers forkortes grøntsagernes holdbarhed, da de modnes hurtigere.

Forvarm ovnen til 175°C. Fjern indmad og dup anden tør med køkkenrulle. Klip gumpen af. Gnid anden grundigt udvendigt og indvendigt med salt og kværnet peber. Skær 2 æbler i både og fyld anden med æblebåde og svesker. Bind lårene sammen med stegesnor. Læg anden med brystet nedad på en ovnrist. Stil risten med anden over en bradepande, og sæt anden i midten af ovnen. Lad den stege med brystet nedad i 1,5 time. Hæld herefter lidt af andefedtet fra og gem det eventuelt til sauce.

Skær kartofler i halve, persillerødder og gulerødder i mindre stykker, æbler i både og kom dem i bunden af bradepanden sammen med svesker. Krydr med salt, peber og timian. Vend anden og lad den stege videre i ca. 1,5 time med kartofler og rodfrugter i bunden.

Stik en kødnål ind ved overlåret efter en time, og tjek om kødsaften er klar i farven. Hvis kødsaften er klar, er anden tilberedt. Kernetemperaturen skal være 75°C. Giv anden lidt tid på grillindstillingen, hvis skindet ønskes sprødt. Det er vigtigt, du holder øje med anden, når du indstiller ovnen på grill. Tag herefter anden ud af ovnen, og lad den hvile i 15 minutter inden udskæring. Partér anden i bryst, lår, overlår og vinger. Skær herefter brystet i skiver. Anret mortensand på bagte rodfrugter fra bradepanden og pynt med timian.

 

Energi pr. person: 4321 kJ/1029 kcal

Næringsindhold pr. 100 g:
Protein: 5,0 g
Fedt: 13,0 g

Kulhydrat: 10,5 g