Klassisk Mortensaften and med sauce og hjemmelavet rødkål

fork and spoon
Hovedret
clock
120+ min
And
Del med en ven

Ingredienser

6 personer

1 stk. Anton Berberi and 3,4 kg
1 tsk. groft salt
50 g svesker
50 g tørrede abrikoser
2 madæbler i både
5 dl vand til fond

Saucen:
Indmaden fra anden
1 løg
1 fed hvidløg
frisk timian
50 g smør
2 spsk. hvedemel
salt og peber
1 spsk. balsamicoeddike

Hjemmelavet rødkål:
2 spsk. olivenolie, andefedt eller smør
800 g snittet rødkål
1 dl lys eddike
2 dl honning
3 stk. stjerneanis
2 stk. kanelstang
6 stk. nelliker
1 tsk. sea salt

Tilbehør: Kogte kartofler

Sådan gør du

Tø anden langsomt op i køleskabet i 48 timer i et fad. Skylles ind- og udvendigt. Duppes tør med køkkenrulle, gnides ind i salt og fyldes med tørrede abrikoser, svesker og æblebåde med skal. Bind lårene op med bomuldssnor. Kom lidt vand i bunden af bradepanden. Steges i ovn ved 180 grader i 2,5-3 timer. Giv den gerne lidt ekstra varme til sidst så den bliver brun. Lad den så og køle lidt af inden udskæring. Mål centrumtemperaturen - den skal være over 75 grader.

Andefond:
Brun indmaden af med lidt løg, hvidløg og timian. Kom 4 dl koldt vand i og lad det koge op i 30 min. og sigtes.

Saucen:
Varm smørret op i en gryde til det bruser. Kom melet i og bag det af ved at røre rundt i smør og mel blandingen. Kom andefond i lidt af gangen og pisk undervejs til ensartet konsistens.

Smag til med salt, peber og balsamicoeddike.

Hjemmelavet rødkål:
Varm fedtstof op i en gryde, sauter rødkål i et par min. uden at det bruner. Kom eddike ved samt honning og krydderier. Lad det småsimre i 15 min under låg.
Smag til med lidt salt. Server rødkål og sauce samt kartofler til den udskårne and.

 

Energi pr. person: 4238 kJ/1009 kcal
Energifordeling pr. 100g
Protein: 18 %
Fedt: 61 %
Kulhydrat: 21 %