HjemOpskrifterHjemmelavet bacon - udgivet i samarbejde med Gourmensch

Hjemmelavet bacon - udgivet i samarbejde med Gourmensch

Måltidstype:
Tilbehør
Samlet tid:
90-120 min
Del med en ven

Ingredienser

8 personer
  • 55 g groft salt
  • ca. 1.3 kg ribbenstege
  • 4 g havsalt 0,5%
  • 10 g sukker
  • 2 2 g sorte peberkorn
  • 2 2 g hele allehånde
  • 2 2 g tørret timian
  • 1 1 g enebær

Sådan gør du

  • 1.
    Denne opskrift er udgivet i samarbejde med - og forfattet af - Gourmensch.dk.

  • 2.
    Dag 1 Ribbenstegene udbenes.

  • 3.
    Jeg skar spækket fra, da jeg ville bruge det til at lave flæskesvar.

  • 4.
    Krydderblandingen vejes af på en postvægt og males i en morter eller elektrisk kværn, hvorefter den bliver masseret grundigt ind alle steder i ribbensstegene.

  • 5.
    Den lille mængde nitrit, gør at baconen holder sin flotte røde farve.

  • 6.
    Og at det kan holde sig lidt længere.

  • 7.
    Er du ikke til nitrit undlader du det bare.

  • 8.
    Kødet bliver mere gråt, men smagen er den samme.

  • 9.
    Nu skal stegene pakkes ind og hygge sig med krydderblandingen i køleskab i 5-7 dage.

  • 10.
    Vi brugte en vakumpakker.

  • 11.
    Har man ikke en vakumpakker, kan man komme ribbensstegene et fad eller lignende med film over.

  • 12.
    Husk at vende dem 1-2 gange i døgnet, så de bliver godt marineret.

  • 13.
    Dag 7 Ribbensstegene tages ud af poserne og gøres rene – de skylles med koldt vand for at fjerne overskydende krydderier og lage.

  • 14.
    Derefter tørres kødet godt af med køkkenrulle eller et rent viskestykke.

  • 15.
    Og hænges til tørre i køleskabet i et døgns tid.

  • 16.
    Det skal være helt tørt, så kødet bliver mere modtagelig for røgsmagen.

  • 17.
    Herefter skal de koldrøges i 36 timer.

  • 18.
    Udetemperaturen må ikke være højere end 18-20 grader, da temperaturen i ovnen gerne skal holdes under 20 grader.

  • 19.
    Min fars røgbakke er ca. 40×30 cm.

  • 20.
    Med et U lavet af fint bøgesmuld i ca. 4-5 cm højde, kan det gløde i ca. 12 timer.

  • 21.
    Så det gælder om at time det, så man ikke skal op om natten.

  • 22.
    Jeg skulle hjem og hente børn, så min dedikerede far holdt øje om der var smuld nok og kunne selvfølgelig ikke lade være med at kigge til det i løbet af natten.

  • 23.
    Jeg har hørt man også kan bruge en weber grill til at koldrøge i, men har endnu ikke prøvet det.

  • 24.
    Det vil være perfekt, så jeg selv kan koldrøge.

  • 25.
    Har du erfaring med at koldrøge i en weber, må du gerne give et tip ;-) Bøgesmulden antændes i den ene ende med en evt.

  • 26.
    Crème Brulée brænde.

  • 27.
    Alternativt kan en kapsel sprit hældes i den ene ende og antændes.

  • 28.
    Når baconen er røget færdig, har den godt af hænge i 3-4 uger i køleskabet.

  • 29.
    Mine tænder løber i vand i hele perioden og glædede mig til at sætte tænderne i mit første hjemmelavet bacon.

  • 30.
    Jeg synes at saltindholdet passer rigtig fint med denne krydderblanding.

  • 31.
    Godt saltet, men ikke for meget.

  • 32.
    Og fantastisk røgsmag.

  • 33.
    Det smager fantastisk, når man skærer tynde skiver og spiser det ”fersk”.

  • 34.
    Og når det bliver stegt træder røgsmagen godt frem.

  • 35.
    Mums.

  • 36.
    Baconen kan skæres i skiver, tern eller fryses i mindre stykker.

  • 37.
    Her havde en pålægsmaskine været sagen.

  • 38.
    Den må vist lige på ønskesedlen.

Næringsindhold:
Energiindhold for hele retten:
169 kj / kcal
Næringsindhold pr. 100g
245 kj / 0 kcal
Energifordeling
ENERGIFORDELINGNÆRINGSINDHOLD PR. 100G
Fiber: 0.0 g
Protein: 0 %0.0 g
Kulhydrat: 100 %14.5 g
Fedt: 0 %0.0 g
Alkohol: 0 %0.0 g
;