Øl til maden
Ofte tænker vi rødvin til ost og hvidvin til fisk, men hvorfor ikke øl? Udforsk øllets potentiale til mad og glem alt om traditionelle vaner.
Find øllen til madenOpdag vores passion for øl med MENYs øl-laug, bestående af MADarbejdere med ekspertise og kærlighed til øl. Få indblik i deres favoritter og få tips til din næste store øl-oplevelse.
MENYs øl-laug støtter og styrker lokale bryggere. Vi er stolte af løbende at kunne præsentere unikke øl, som lauget i samarbejde med lokale bryggerier har været med til at brygge.
Når du køber øl fra MENYs Øl Laug, er du med til at støtte det lokale bryggemiljø og bidrage til væksten af en kreativ branche. Der kommer løbende nye unikke øl som lauget har været med til at brygge, se mere her.
Ansat i MENY siden 2015/Dagrofa 2006
Yndlings bryggeri
Fanø Bryghus fordi de laver fantastisk øl og mestrer både det humlede, det maltede og det sure. Men vigtigst af alt er de virkelig dygtige til at lave fadlagret øl, som jeg har en stor svaghed for.
Yndlings øl
Fanø Bryghus Black Wedding, da denne øl byder på en stor oplevelse. Den har ligget på Stauning Whisky fade i 9 måneder. Hvilket har givet øllen en lækker kompleksitet. Den har noter af kaffe, mørk chokolade, ristet fad og vanilje.
Øl interesse
Min passion for øl startede som medlem af MENY Lauget, hvor jeg har opnået en øl sommelier uddannelse og deltaget i inspirations ture både i ind og udland for at få indblik i øllets spændende verden. Før jeg blev en del at lauget foretrak jeg en traditionel pilsner eller en brown ale. Men efter jeg har smagt en masse øl har jeg fundet glæden i både sure og mørke fadlagret øl. Selv IPA som jeg før fandt bitter, kan jeg nu gladeligt nyde et glas af. Jeg syntes øl er interessant, fordi der er så mange smags nuancer og så mange dygtige bryggerier i Danmark.
Øl tip fra laug medlem
Sørg for at smage noget nyt, der findes så vanvittig meget, især Dansk øl lige uden for din dør.
Ansat i MENY siden: 2017
Yndlings bryggeri
Krenkerup bryggeri fordi der brygges øllen på rene råvarer. Krenkerup bruger så vidt mulig kun egen malt i produktionen.
Yndlings øl
Krenkerup IPA, Øllen har super lækre humlearomaer og har en perfekt og balanceret bitterhed.
Øl interesse
Da jeg startede i MENY Hørsholm, blev jeg ansvarlig for special øl, og fik derved en stor interesse for øl. Sidenhen er jeg uddannet Kellner, hvilket i høj grad har øget interessen.
Øl tip fra laug medlem
Prøv at erstatte portvinen til jul med en Barley Wine fra FUR.
Ansat i MENY siden 2015
Yndlings bryggeri
Et af mine yndlingsbryggerier er danske Alefarm, de brygger efter min mening noget af det bedste øl i Danmark, de er især dygtige til humlede øltyper som IPA, men er også gode til mørke stilarter som Stouts.
Yndlings øl
Jeg har ikke rigtig nogen fast yndlings øl, det ændrer sig lidt efter årstiden.
Om sommeren drikker jeg mest lyse øltyper som f.eks. pilsner fra det tjekkiske bryggeri Vinohradsky eller IPA eksempelvis Sequoia West Coast DIPA fra Alefarm. Om vinteren er jeg mest til mørke øltyper som Stout eller Barleywine. Guinness har altid været en af mine yndlings øl.
Øl interesse
Min interesse for øl startede i slutningen af 90’erne og har altid været en hobby for mig. Jeg har altid været nysgerrig efter at smage nye øl og gå på opdagelse i øllets verden. I 2021 bestod jeg uddannelsen øl sommelier på Kold College, jeg synes det er spændende at tilegne sig viden om øl og derfor har jeg været på en del øl rejser igennem årene, hvor især lande som England og Tyskland har imponeret mig med deres øl udvalg.
Øl tip fra laug medlem
Et godt øl tip kunne være at gemme og lagre øl. Det meste øl bliver bedre med tiden og udvikler sig enormt smagsmæssigt, især mørke øltyper som Bock, Stout og Barleywines bliver bedre med tiden.
Ansat i MENY siden: 2021
Yndlings bryggeri
Der findes så mange fremragende bryggerier, at jeg har svært ved at vælge en favorit. Det kommer helt an på hvilken øltype jeg skal have, da bryggerierne også har favorit øl og derfor er bedre til nogle øl typer end andre.
Yndlings øl
Jeg har ikke en specifik yndlings øl, det kommer helt an på i hvilken sammenhæng jeg skal have en. Men af øl-typer jeg hælder mest til belgisk eller mørke stærke øl. Da jeg fortrækker malt fyldig øl frem for humlebomber.
Øl interesse
Jeg har altid godt kunne lide at smage noget nyt, men da jeg var på et intro-kursus da jeg startede i MENY (Kellner kursus) blev jeg hooked på Craft beer. Og det tog virkelig fart da jeg så tog den fulde øl sommelier uddannelse.
Øl tip fra laug medlem
Ansat i MENY siden 2023
Yndlings bryggeri
Jeg har nogle tidligere kollegaer der laver øl ude i Københavns Nordvest kvarter under navnet Flying Couch Brewing. Det er altid tårnhøjt niveau de lægger for dagen. Der er generelt kommet mange nye spændende små bryggerier i Danmark som laver rigtig god øl. Hvis jeg dog skulle vælge et bryggeri fra udlandet, så er Pomona Island Brewing fra Manchester i England ekstremt dygtige.
Yndlings øl
Jeg bliver ofte spurgt om det og syntes altid det er lidt svært at svare på. Det Belgiske bryggeri Cantillons frugt lambic Fou’Foune eller Amerikanske Alesmiths Speedway Stout er noget af det ypperste man kan servere indenfor øllets verden, efter min mening. Hvis jeg skulle vælge en hverdags øl jeg kan drikke hele året rundt, så er den Tjekkiske klassiker Pilsner Urquell altid en sikker vinder.
Øl interesse
Jeg var så heldig at min øl rejse startede midt i 00’erne, hvor mikrobryggeri begyndte at vokse sig større og større med blandt andet Nørrebro Bryghus og Mikkeller. Så man kan sige at min udvikling har kørt parallelt med specialøllet i Danmark. Jeg har desuden arbejdet mange år i specialølbranchen inden jeg startede i MENY. Blandt andet på øl baren Ørsted Ølbar hvor vi altid prøvede at ramme den nyeste trend og udvikling. Det har gennem årerne resulteret i smagninger af mange tusinde forskellige øl. Og selvom det tager meget af min fritid, bliver jeg aldrig træt af at nørde øl. Jeg er altid nysgerrig på at udforske det nye og genopdage det gamle..
Øl tip fra laug medlemUdfordre dig selv. I stedet for at tage den du kender så prøv noget nyt. Danmark er et af verdens bedste lande til at producere specialøl. Og meget af det kan du finde på hylden hos MENY. Øl lauget arbejder desuden altid løbende på at få nyt og spændende øl på hylden. Så spørg den øl ansvarlige i din lokale MENY efter en god anbefaling.
Friskbrygget IPA smager bare bedst. Humle kan ikke holde sig uendeligt. Hverken på dåse eller flaske. Så hvis der er meget frisk humle i øllen, skal den drikkes så hurtigt som muligt efter tappedato. IPA-typer holder sig desuden bedst på køl, så opbevar dem så tæt på køleskabstemperatur som muligt.
Øl kan mindst lige så meget som vin i foodparring. Jeg elsker personligt også vin. Men smagsnuancerne i øl spænder sig fra det friske og syrlige vildtgærede lambic, til de maltede og søde Stouts. Man kan ALTID finde øllen der passer til maden. Og vi hjælper altid gerne med at finde den.
Ofte tænker vi rødvin til ost og hvidvin til fisk, men hvorfor ikke øl? Udforsk øllets potentiale til mad og glem alt om traditionelle vaner.
Find øllen til madenHver måned byder MENY på et nyt bryg, som præsenteres af MENY’s øl-laug.
Læs om månedens ølI år 2000 var der blot 12 bryggerier i Danmark, men i 2023 tæller vi hele 228 bryggerier spredt ud over landet. Læs mere om et udpluk af de danske bryggerier MENY samarbejder med.
Læs mere