HjemOpskrifterGrundopskrift surdej

Grundopskrift surdej

Måltidstype:
Brød og kager
Samlet tid:
90-120 min
Del med en ven

Ingredienser

1 person
  • 150 g hvedemel
  • 1.5 dl vand

SÅDAN GØR DU

  • 1.
    Færdig surdej bruges til at bage surdejsbrød med. Hver gang du bruger surdejen til bagning, gemmer du noget af surdejen, så du har noget at "fodre" videre på efterfølgende; på den måde skal du ikke starte forfra på en ny grundsurdej hver gang du skal bage surdejsbrød.

  • 2.
    Trin for trin guide til fodring af surdej Dag 1: Bland 150 g hvedemel med 1½ dl vand.

  • 3.
    Kom dejen i en bøtte der kan rumme ca. 1-1½ liter med et løstsiddende låg (så der kan komme luft ind), og lad det stå fremme på køkkenbordet.

  • 4.
    Dag 2: Fodring - Tilsæt 150 g hvedemel og 1½ dl vand og rør sammen.

  • 5.
    Lad dejen stå med løstsiddende låg fremme på køkkenbordet.

  • 6.
    Dag 3: Fodring - Begynder der at komme små bobler i din surdej? Det er et godt tegn.

  • 7.
    Fodr surdejen lige som dagen før med samme mængde mel og vand.

  • 8.
    Dag 4: Fodr surdejen med den sædvanlige mængde mel og vand, og lad den stå som før.

  • 9.
    Dag 5: Nu kan surdejen bruges.

  • 10.
    Den skal gerne være fyldt med bobler og nærmest skumme og dufte syrligt.

  • 11.
    Hvis der ikke er nok gang i den endnu, kan du fortsætte med fodring i et par dage mere.

  • 12.
    Surdejen kan fx bruges til dette surdejsbrød med græskarkerner eller til disse minipizzaer med kartoffel og rosmarin.

Næringsindhold:
Energiindhold for hele retten:
2168 kj / kcal
Næringsindhold pr. 100g
723 kj / 0 kcal
Energifordeling
ENERGIFORDELINGNÆRINGSINDHOLD PR. 100G
Fiber: 1.8 g
Protein: 10 %4.3 g
Kulhydrat: 85.1 %36.2 g
Fedt: 4.9 %0.9 g
Alkohol: 0 %0.0 g
;