Grundopskrift surdej

fork and spoon
Brød og kager
clock
120+ min
Del med en ven

Ingredienser

1 personer

150 g hvedemel
1½ dl vand

Sådan gør du

Færdig surdej bruges til at bage surdejsbrød med. Hver gang du bruger surdejen til bagning, gemmer du noget af surdejen, så du har noget at "fodre" videre på efterfølgende; på den måde skal du ikke starte forfra på en ny grundsurdej hver gang du skal bage surdejsbrød.

 

Trin for trin guide til fodring af surdej

Dag 1: Bland 150 g hvedemel med 1½ dl vand. Kom dejen i en bøtte der kan rumme ca. 1-1½ liter med et løstsiddende låg (så der kan komme luft ind), og lad det stå fremme på køkkenbordet.
Dag 2: Fodring - Tilsæt 150 g hvedemel og 1½ dl vand og rør sammen. Lad dejen stå med løstsiddende låg fremme på køkkenbordet.
Dag 3: Fodring - Begynder der at komme små bobler i din surdej? Det er et godt tegn. Fodr surdejen lige som dagen før med samme mængde mel og vand.
Dag 4: Fodr surdejen med den sædvanlige mængde mel og vand, og lad den stå som før.
Dag 5: Nu kan surdejen bruges. Den skal gerne være fyldt med bobler og nærmest skumme og dufte syrligt. Hvis der ikke er nok gang i den endnu, kan du fortsætte med fodring i et par dage mere.

Surdejen kan fx bruges til dette surdejsbrød med græskarkerner eller til disse minipizzaer med kartoffel og rosmarin.