4 personer
1 løg. 200 g gulerødder
200 g persillerødder
½ fennikel
1 porre
1 fed hvidløg
1 rød chili
2 spsk olivenolie
1 kg kalvehaler
Salt og sort peber
1 spsk frisk rosmarin
1 spsk frisk timian
½ flaske rødvin
2 dl oksefond eller bouillon
3 spsk dijonsennep
1 dl piskefløde
Rodfrugtmos:
400 g kartofler
200 g gulerødder
200 g knoldselleri
200 g persillerødder
25 g smør
Salt og hvid peber
Skær løg i tynde strimler, skær gulerødder, persillerødder og fennikel i små tern og skær porren i tynde skiver. Hak hvidløg og chili fint. Varm olien i en gryde, krydr kalvehalerne med salt og peber og brun dem grundigt på alle sider. Tag dem op af gryden og kom de hakkede grøntsager, undtagen hvidløg og chili, i gryden. Svits det i 5 min. og tilsæt så hvidløg og chili i 1 min.
Kom kalvehalerne tilbage i gryden sammen med rosmarin og timian og hæld rødvin og oksefond ved. Sænk varmen og lad retten simre under låg i 2-2½ time, til kødet er mørt. Tilsæt så sennep og fløde, varm det igennem og smag til med salt. Til grovmos skrælles rodfrugter og skæres i grove stykker. Kog dem helt møre i usaltet vand. Gem 1 dl af kogevandet, før det sigtes fra. Kom rodfrugterne tilbage i gryden sammen med smør og mos det groft sammen. Brug lidt af kogevandet til at løsne op i mosen og smag til med salt og godt med hvid peber.
Energi pr. person: 3098KJ/740Kcal.
Næringsindhold pr. 100 g.:
Protein: 4,5 g.
Kulhydrat: 7,1 g.
Fedt: 7,3 g.