Det gælder også, når du skal lave kaffe. Så lidt forsimplet kan man sige, at jo bedre bønner, des bedre resultat. Bønnerne her fra Espresso House er for eksempel Specialty Grade Coffee – kun 5 % af al kaffe i verden når dette høje kvalitetsniveau, så det er kaffe i verdensklasse.
Samtidig er smag og behag som altid forskellig, så det er en god idé at prøve sig frem, før du låser dig fast på et mærke. På en god kaffe vil du som regel kunne læse noget om smagsprofilen og ristningen – begge dele er værd at bide mærke i. Nogle kaffer er for eksempel til den syrlige side, andre mere runde i smagen. En mellemristet kaffe er det mest almindelige i danske kaffemaskiner, men drikker du espresso, vil bønnerne ofte være ristet lidt hårdere.
Vent gerne med at kværne bønnerne, til du skal bruge dem. På den måde får du den fulde smag ud af dem. Og sørg for at klemme luften ud af posen og lukke den tæt til – så bevarer bønnerne deres smag til næste gang. Til filterkaffe bør du male kaffen, så den får samme størrelse som rørsukker. Finere til espresso, grovere til stempelkaffe.
Og når det er sommer, er det bedste kafferåd næsten at lave en læskende iskaffe...
Den store efterspørgsel betyder, at konventionel kaffe ofte bliver dyrket meget intensivt med brug af både sprøjtemidler og kunstgødning. Hvis du foretrækker, at din kaffe er dyrket med et minimum af den slags, så er valget ret nemt – så skal du vælge en økologisk kaffe. De økologiske kaffebønder benytter sig primært af naturens egne metoder. Kaffebuskene kan få lov at vokse skyggefuldt, som de bedst kan lide det, og de bliver blandt andet gødet af de fugle, som også spiser løs af insekterne. Udbyttet bliver knap så højt, men til gengæld vil mange mene, at en økologisk kop kaffe efterlader en bedre smag i munden.
Følg med i ugens gode tilbud, sæsonrelevante opskrifter og meget mere madunivers, når du tilmelder dig MENYs nyhedsmail