Hero_oste_25
lad smagen inspirere!

Opdag ostens mange smagsnuancer

En hel verden af smagsoplevelser

Der findes utallige oste, hvor små variationer i fremstilling, mælkens oprindelse og bakteriekulturer skaber unikke smagsoplevelser. Denne mangfoldighed gør osteverdenen spændende og rig på nuancer. Ligesom med vin bliver det aldrig kedeligt at prøve nye oste, hvor hver bid kan overraske. Ost kan grundlæggende opdeles i typer som fisket, æltet og opstukket ost, der hver især tilbyder forskellige smagsindtryk og teksturer.

MENY er et slaraffenland for osteelskere. Fra cremet brie til fyldig blåskimmel. Fra børnenes favoritter til den eksklusive specialitet efter middagen. Få kyndig vejledning fra vores MADarbejdere, der gerne guider dig rundt i hele det fristende smagsunivers.

FISKET OST

En fisket ost refererer til en metode, hvor ostekornene løftes op af ostekarret, drænes for valle og placeres i forme. De presses let og kan få en kort behandling i varmt vand for at forsegle overfladen, hvilket beskytter mod luft og bakterier, som kan påvirke modningen. Fisket ost har en skæreflade med uregelmæssige huller, som ses i oste som Havarti og Esrom.

ÆLTET OST

Æltet ost laves ved at ælte ostekornene efter dræning af vallen, så de bliver ensartede i størrelse, hvilket giver osten en jævn overflade og en fast, glat konsistens. Ofte tilsættes lidt salt under æltningen for at tilføje fylde og mildne smagen. Efter æltning kommes ostekornene i forme, presses, køles, saltes og modnes. Danske æltede oste som Maribo og Fynbo minder smagsmæssigt om Gouda og Cheddar.

OPSTUKKET OST

Opstukket ost laves ved at presse ostemassen sammen i ostekarret under vallen, hvilket skaber en glat snitflade med få, regelmæssige huller. Under lagringen dannes disse huller, når mælkesyrebakterier omdanner mælkesukker til mælkesyre og frigiver CO2. I Danmark er faste oste som Samsø og Danbo typiske eksempler på opstukne oste.


Danmarks 42 Osterier

Danmarks mest kendte ostetyper produceres på Osterier som fordeler sig rundt omkring i landet på 42 osterier. Se landkortet herunder hvor din yndlingsost bliver produceret henne. 

(fotokredit: Mejeriforeningen)


Hvis du var en ost, hvilken ost ville du så være?

Er du elegant og sofistikeret som hvidskimmelosten, jordnær og ligefrem som cheddaren, eller måske venlig og imødekommende som havartien? Få svaret i vores ostetype-quiz her!

Brug dine oste-rester

Hvordan bruger man bedst sine osterester og -skorper? Her har vi lidt tips og tricks i ærmet til, hvordan du får mest muligt ud af osten, der måske er blevet lidt tør i køleskabet eller den bløde ost, der har fået lige lovlig meget karakter, til din smag. Her kommer vi med et par bud, der kan pifte dine hverdagsretter op, så du får gjort rent ostebord.

ostecrumble_mejeri_25

Ostecrumble

Skær daggamlet brød i grove tern og riv osteresterne over. Tørre oste som vesterhavsost o.l. anbefales. Stænk med lidt olivenoilie og evt. krydderurter og bag dem ca. 10-15 min. ved 175 grader til de er sprøde og gyldne. Afkøl og nyd på toppen af salater.

Ostemadbrød_mejeri_25

Ostemadbrød

Et madbrød giver både umami og en god mæthedsfornemmelse. Brug en klassisk foccacia-dej, og pres groftskåret eller -revet osterester godt ned i dejen, evt. sammen med rosmarin, timian, hvidløg e.l. Du kan bruge alle ostetyper fra blåskimmel til fase oste, men hold blot øje med det ikke brænder på i ovnen.

Osterasp_mejeri_25

Osterasp

Tilføj rester fra tørre oste i din alm. rasp eller pankorasp, sammen med citronskal og friske urter som timian, rosmarin eller salvie. Det giver en lækker cremethed som panering til fx. stegte auberginer, knoldselleri eller fritterede risottokugler (vær obs. på, at temperaturen ikke bliver for høj, for at undgå det brænder på).

Osteumami_mejeri_25

Oste umami-booster

Riv rester af tør ost - Thybo, ravost, Vesterhavsost e.l. og bland det med fintrevent citronskal, knust chili og hakket frisk estragon. Brug det som topping på grøntretter, risotto, bygotto eller pasta.

Ostespread_mejeri_25

Ostespread

Kør resterne af blåskimmelost og brie igennem fodprocessoren med friskost eller drænet youghurt til en blød konsistens. Tilføj evt. fløde eller mayonnaise. Det kan bruges som spread på din sandwich eller som dip til grøntsagerne.

 

Osteskorpe_mejeri_25

Osteskorper fra tørre oste

Gem osteskorper og kog dem sammen med dine sovser lige fra bechamel til bolognesen. Du kan også bruge dem som umami-smagsgivere i simreretter ... husk blot at fiske dem op inden serveringen.

Danske_Madskatte_montage_24

Danske Madskatte

Danske Madskatte er en del af MENY, og vi er stolte af at kunne tilbyde dem. I Mejeri-afdelingen præsenterer vi også en ægte dansk madskat som Øllingegaard – førsteklasses mejeriprodukter fra Skævinge.



Læs mere om Øllingegaard

Mad-opskrifter med ost

Dessert-opskrifter med ost

Øllingegård

Mejeri i MENY

Ost er langt fra det eneste mejeriprodukt, du kan trylle med i din madlavning! Lad smagen inspirere og lad dig friste af alle de specialiteter, du finder i MENYs flotte mejeriafdeling!

Læs om mejeri i MENY
Lyst til mere?

Find flere opskrifter her

Find mere ens 2.000 opskrifter i MENYs opskriftsunivers - helt gratis og lige ved hånden. Lad os være med til at forkæle dine smagsløg.
Flere opskrifter her
;