Sommerlagkage med vaniljecreme og blåbær

fork and spoon
Dessert
clock
90-120 min
sommerlagkage.jpg
Del med en ven

Ingredienser

9 personer

Vaniljelagkagebunde

1 god vaniljestang

50 g lyst rørsukker

50 g past. æggeblommer

80 g past. æggehvider

10 g lyst rørsukker

30 g hvedemel

½ tsk. bagepulver

 

Vaniljecreme

1 god vaniljestang

2 spsk lyst rørsukker

20 g maizena majsstivelse

2 dl sødmælk

2 æggeblommer

2 dl piskefløde

 

Blåbærmousse

2½ blade husblas

250 g blåbær, friske eller frosne

1 god vaniljestang

2½ spsk lyst rørsukker

2 usprøjtede lime, skal og saft

2½ dl piskefløde

 

Marcipanomslag

250 g ren, rå marcipan

1 dl piskefløde

Sådan gør du

Til sommerens mange fester og arrangementer er det altid dejligt med et sødt indslag. en sand fornøjelse at kunne servere en kage med en hjemmelavet vanilje/konditorcreme, med luftige bunde, en syrlig blåbærmousse og et smukt marcipanomslag.  

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Find 2 skåle frem. Pisk vaniljesukker, de 50 g rørsukker og æggeblommer til en hvid og luftig æggesnaps i den ene skål. Pisk derefter æggehviderne og de 10 g rørsukker luftige og stive i den anden skål. Bland hvedemel og bagepulver og sigt det ned i æggesnapsen. Vend det sammen og vend derefter forsigtigt æggehvider- ne i. Fordel dejen i en springform (22 cm i diameter) beklædt med bagepapir i bunden og bag bunden ved 190 °C varmluft i ca. 15-18 min. Lad bunden køle af i formen, inden bunden deles i to lige store bunde. Rengør springformen og læg et stykke kageplast ned langs kanten og herefter en bund.

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rør maizenaen ud i 1 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljesukker og resten af sukkeret til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken og den tomme vaniljestang i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle imens du pisker konstant i gryden. Varm nu cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen, fisk den tomme vaniljestang op. Hæld cremen op i en pose eller skål og sæt cremen i køleskab til den er helt kold.

Pisk den kolde vaniljecreme lind og luftig. Pisk fløden til en let flødeskum og vend det sammen med vaniljecremen. Hæld vaniljecremen henover bunden og  placer den anden bund ovenpå cremen. Giv bunden et let tryk, så kagen samles. Stil kagen på køl imens moussen forberedes. 

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Kog vaniljesukker, sukker, blåbær, fintrevet limeskal og -saft op i en lille gryde, til sukkeret er opløst. Skru herefter ned på svag varme og lad blåbærrene afgive en masse væde. Tag sukkerlagen af varmen. Sigt kompotten igennem en sigte, og rør den udblødte husblas direkte ud i den varme blåbærsaft og lad den svale, til den er fingervarm. Fisk den tomme vaniljestang op og sigt væden fra og gem den. Smør blåbærrene ud over bunden. Pisk i mellemtiden fløden til en let flødeskum. Pisk blåbærlagen og en fjerdedel af flødeskummet godt sammen. Vend blåbærfløden i den resterende letpiskede fløde til en ensartet mousse.

Tag kagen ud fra køl og hæld blåbærmoussen udover bunden. Glat overfladen med en spartel og stil kagen på køl igen i mindst 3 timer eller gerne natten over.

Udrul marcipan i lidt flormelis til et marcipanbånd (71 cm langt og ca. 5-6 cm højde - tjek din kage) Pisk fløden til flødeskum. Befri kagen fra formen og kageplast, og placer kagen på et kagefad. Smør kagens sidder op med flødeskum og rul marcipanen omkring kagen.

Dekorer med blåbær på kagens top, sølvstøv og skovsyrer (brug hvad du har i haven eller kan skaffe efter sæson, se side 7 for inspiration).

 

Energi pr. person: 1019,9 KJ/243,7

Kcal Næringsindhold pr. 100 g.:

Protein: 4 g.

Kulhydrat: 21,8 g.

Fedt: 16,1 g