HjemOpskrifterSommerlagkage med vaniljecreme og blåbær

Sommerlagkage med vaniljecreme og blåbær

Måltidstype:
Dessert
Samlet tid:
90-120 min
Del med en ven

Ingredienser

9 personer
vaniljelagkagebunde:
  • 1 vaniljestang
  • 50 g rørsukker
  • 50 g æggeblommer
  • 80 g æggehvider
  • 10 g rørsukker
  • 30 g hvedemel
  • 0.5 tsk bagepulver
vaniljecreme:
  • 1 vaniljestang
  • 2 g rørsukker
  • 20 g Maizena majsstivelse
  • 2 dl sødmælk
  • 2 g æggeblommer
  • 2 dl Arla Karolines Køkken® Piskefløde 38%
blåbærmousse:
  • 2.5 blade husblas
  • 250 g blåbær
  • 1 vaniljestang
  • 2.5 g rørsukker
  • 2 limefrugter, skal og saft
  • 2.5 dl Arla Karolines Køkken® Piskefløde 38%
marcipanomslag:
  • 250 g marcipan
  • 1 dl Arla Karolines Køkken® Piskefløde 38%

SÅDAN GØR DU

  • 1.
    Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud.

  • 2.
    Mas kornene sammen med en smule af sukkeret.

  • 3.
    Find 2 skåle frem.

  • 4.
    Pisk vaniljesukker, de 50 g rørsukker og æggeblommer til en hvid og luftig æggesnaps i den ene skål.

  • 5.
    Pisk derefter æggehviderne og de 10 g rørsukker luftige og stive i den anden skål.

  • 6.
    Bland hvedemel og bagepulver og sigt det ned i æggesnapsen.

  • 7.
    Vend det sammen og vend derefter forsigtigt æggehvider- ne i.

  • 8.
    Fordel dejen i en springform (22 cm i diameter) beklædt med bagepapir i bunden og bag bunden ved 190 °C varmluft i ca. 15-18 min.

  • 9.
    Lad bunden køle af i formen, inden bunden deles i to lige store bunde.

  • 10.
    Rengør springformen og læg et stykke kageplast ned langs kanten og herefter en bund.

  • 11.
    Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud.

  • 12.
    Gem den tomme vaniljestang.

  • 13.
    Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret.

  • 14.
    Rør maizenaen ud i 1 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljesukker og resten af sukkeret til blandingen.

  • 15.
    Rør det godt sammen til det er jævnt.

  • 16.
    Kom resten af mælken og den tomme vaniljestang i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet.

  • 17.
    Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle imens du pisker konstant i gryden.

  • 18.
    Varm nu cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker.

  • 19.
    Tag gryden af varmen, fisk den tomme vaniljestang op.

  • 20.
    Hæld cremen op i en pose eller skål og sæt cremen i køleskab til den er helt kold.

  • 21.
    Pisk den kolde vaniljecreme lind og luftig.

  • 22.
    Pisk fløden til en let flødeskum og vend det sammen med vaniljecremen.

  • 23.
    Hæld vaniljecremen henover bunden og placer den anden bund ovenpå cremen.

  • 24.
    Giv bunden et let tryk, så kagen samles.

  • 25.
    Stil kagen på køl imens moussen forberedes.

  • 26.
    Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min.

  • 27.
    Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud.

  • 28.
    Mas kornene sammen med en smule af sukkeret.

  • 29.
    Kog vaniljesukker, sukker, blåbær, fintrevet limeskal og -saft op i en lille gryde, til sukkeret er opløst.

  • 30.
    Skru herefter ned på svag varme og lad blåbærrene afgive en masse væde.

  • 31.
    Tag sukkerlagen af varmen.

  • 32.
    Sigt kompotten igennem en sigte, og rør den udblødte husblas direkte ud i den varme blåbærsaft og lad den svale, til den er fingervarm.

  • 33.
    Fisk den tomme vaniljestang op og sigt væden fra og gem den.

  • 34.
    Smør blåbærrene ud over bunden.

  • 35.
    Pisk i mellemtiden fløden til en let flødeskum.

  • 36.
    Pisk blåbærlagen og en fjerdedel af flødeskummet godt sammen.

  • 37.
    Vend blåbærfløden i den resterende letpiskede fløde til en ensartet mousse.

  • 38.
    Tag kagen ud fra køl og hæld blåbærmoussen udover bunden.

  • 39.
    Glat overfladen med en spartel og stil kagen på køl igen i mindst 3 timer eller gerne natten over.

  • 40.
    Udrul marcipan i lidt flormelis til et marcipanbånd (71 cm langt og ca. 5-6 cm højde - tjek din kage) Pisk fløden til flødeskum.

  • 41.
    Befri kagen fra formen og kageplast, og placer kagen på et kagefad.

  • 42.
    Smør kagens sidder op med flødeskum og rul marcipanen omkring kagen.

  • 43.
    Dekorer med blåbær på kagens top, sølvstøv og skovsyrer (brug hvad du har i haven eller kan skaffe efter sæson, se side 7 for inspiration).

Næringsindhold:
Energiindhold for hele retten:
17863 kj / kcal
Næringsindhold pr. 100g
1054 kj / 0 kcal
Energifordeling
ENERGIFORDELINGNÆRINGSINDHOLD PR. 100G
Fiber: 1.1 g
Protein: 7 %4.3 g
Kulhydrat: 31 %19.2 g
Fedt: 62 %17.7 g
Alkohol: 0 %0.0 g
;