Chateaubriand med svampesauce og grønne asparges

30-60 min
4 personer

Ingredienser

1 Chateaubriand (ca. 800 gram af midterstykket på oksemørbrad)

25 g smør til stegning

Salt

Kværnet peber

 

Svampesauce:

150 g shiitake svampe

150 g kejserhatte

25 g smør

2 skalotteløg

2 fed hvidløg

2 stænger frisk timian

2 spsk balsamicoeddike

1 dl rødvin

3 dl oksefond

100 g koldt smør

Salt

Kværnet peber

 

Tilbehør:

400 g grønne asparges

Rengør shiitake svampe og kejserhatte og riv eller bræk dem i mindre stykker. Varm en sauterpande op med smør ved høj varme. Rist svampene til de er gyldne. Krydr med salt og peber. Tag dem af panden og kom dem over på en tallerken. Hak skalotteløg fint og sautér dem på samme pande med hakket hvidløg og timian til løgene er let gyldne. Kom balsamicoeddike på panden og lad det bruse op. Kom rødvin på og lad det koge op i 4 minutter. Kom nedkogt, kraftig oksefond på og lad saucen småkoge i panden i 10 minutter. Fjern timianstænger. Hæld saucen over i en lille gryde. Skær koldt smør i tern og pisk saucen med tern af koldt smør, indtil alt smør er pisket ind i saucen. Saucen må ikke koge, men holdes lun. Kom de ristede svampe i saucen, og smag til med salt og peber.

Dup chateaubriand tør med køkkenrulle. Varm en pande op med smør. Lad smørret bruse op og brun chateaubrianden på alle sider. Krydr med salt og peber og kom chateaubrianden i et ovnfast fad. Stil fadet i ovnen ved 200°C i 15-17 minutter. Hvis man bruger stegetermometer, skal temperaturen være 57°C. Tag kødet ud, dæk det til med folie og et viskestykke og lad det trække i 20 minutter inden udskæring.

Bræk enderne af de grønne asparges. Kom lidt vand i en gryde med lidt salt og smør. Damp de grønne asparges i vandet i 1-3 minutter alt efter tykkelsen. Tag dem op og server dem varme til skiver af chateaubriant og svampesauce.

Serveringstip: Server med hasselback-kartofler.

 

Energi pr. person: 3358 kJ / 800 kcal

Næringsindhold pr. 100 g:
Protein: 9,0 g
Fedt: 10,5 g
Kulhydrat: 3,5 g
Alkohol: 0,5 g

Når du steger oksekød på panden, så skal du ikke være bange for at stege med for hård varme. Stegeskorpe smager godt, men jo længere tid du steger kødet desto mere tørt bliver det.
Chateaubriand med svampesauce og grønne asparges

Rengør shiitake svampe og kejserhatte og riv eller bræk dem i mindre stykker. Varm en sauterpande op med smør ved høj varme. Rist svampene til de er gyldne. Krydr med salt og peber. Tag dem af panden og kom dem over på en tallerken. Hak skalotteløg fint og sautér dem på samme pande med hakket hvidløg og timian til løgene er let gyldne. Kom balsamicoeddike på panden og lad det bruse op. Kom rødvin på og lad det koge op i 4 minutter. Kom nedkogt, kraftig oksefond på og lad saucen småkoge i panden i 10 minutter. Fjern timianstænger. Hæld saucen over i en lille gryde. Skær koldt smør i tern og pisk saucen med tern af koldt smør, indtil alt smør er pisket ind i saucen. Saucen må ikke koge, men holdes lun. Kom de ristede svampe i saucen, og smag til med salt og peber.

Dup chateaubriand tør med køkkenrulle. Varm en pande op med smør. Lad smørret bruse op og brun chateaubrianden på alle sider. Krydr med salt og peber og kom chateaubrianden i et ovnfast fad. Stil fadet i ovnen ved 200°C i 15-17 minutter. Hvis man bruger stegetermometer, skal temperaturen være 57°C. Tag kødet ud, dæk det til med folie og et viskestykke og lad det trække i 20 minutter inden udskæring.

Bræk enderne af de grønne asparges. Kom lidt vand i en gryde med lidt salt og smør. Damp de grønne asparges i vandet i 1-3 minutter alt efter tykkelsen. Tag dem op og server dem varme til skiver af chateaubriant og svampesauce.

Serveringstip: Server med hasselback-kartofler.

 

Energi pr. person: 3358 kJ / 800 kcal

Næringsindhold pr. 100 g:
Protein: 9,0 g
Fedt: 10,5 g
Kulhydrat: 3,5 g
Alkohol: 0,5 g