Pinot Noir

Pinot Noir

Pinot Noir er efter sigende den blå drue, der smager af mindst. Faktisk hævder nogle, navnligt i Bourgogne, at Pinot Noir slet ikke smager af noget og derfor er den bedste eksponent for at repræsentere sit terroir, altså jordbund og mikroklima.

Når druen ikke i sig selv smager af noget, må den endelige vin være et fuldstændigt produkt af arbejdet i marken og vinifikationen.

Pinot Noir kræver et køligt og stabilt mesoklima (klima i vinmarkstørrelse), samt at druerne høstes på det rette tidspunkt. Vinstokkene plantes derfor ofte på specielt gunstige marker, gerne højtliggende i læ af en bjergskråning for at skabe stabiliteten i klimaet. Høster man druen for tidligt opnår man ikke det elegante element af mineralitet, bær, frugt og sødme, går man derimod for sent i gang, vil vinen miste noget af sin aroma og dybde i smagen.

Da drueskindet er tyndt på Pinot Noir, udgør råd altid en latent trussel for drueklasen, idet druerne er små og sidder ganske tæt. Denne trussel kan tvinge den enkelte vinproducent til at høste før tid, hvilket vil gå markant ud over kvaliteten, da vinen vil blive meget spinkel.

Selvom Pinot Noir er en vanskelig drue at dyrke, er den dog plantet over det meste af verden, de bedste vine på Pinot Noir må først og fremmest tilsiges Bourgogne i Frankrig dernæst Californien og Oregon i USA samt Marlborough på New Zealand.

Rødvin
LÆS TILBUDSAVISEN