Salat

Salat

Der findes mange forskellige salatsorter, men fælles for dem alle er, at de er meget kaloriefattige og at de primært bruges i blandede salater – eller som pynt til fx smørrebrød. Nedenfor finder du beskrivelse af de forskellige salattyper.

Salat

Der findes mange forskellige salatsorter, men fælles for dem alle er, at de er meget kaloriefattige og at de primært bruges i blandede salater – eller som pynt til fx smørrebrød.

Nedenfor finder du beskrivelse af de forskellige salattyper.

 

Frillicesalat

Frillice salat, som også kaldes ærtesalat, på grund af den milde smag af ærter, er en krydsning mellem friseesalat og icebergsalat. Bladene er krusede og sprøde. Frillicesalat gør sig godt som pynt og i blandede salater – prøv fx denne salat cremet citrondressing.

Prøv også denne wrap med kylling, tomat og, som også indeholder hjertesalat.

Energi pr. 100 g:
59 kJ (14 kcal)

Næringsindhold:
Fedt: 0 %
Protein: 1 %
Kulhydrater: 3 %

 

Friséesalat

Friséesalat hører til endivieslægten og er kendetegnet ved en let bitter smag. Salaten kan fint bruges som en del af en blandet salat, hvor den vil bidrage med en krydret smag.

Energi pr. 100 g:
78 kJ (19 kcal)

Næringsindhold:
Fedt: 0,2 %
Protein: 1,3 %
Kulhydrater: 3,3 %

 

Hjertesalat

Hjertesalat er meget sprød, delikat og mild i smagen med crispy konsistens. Hjertesalaten er velegnet i alle salat, hvor sprødheden holder længe også efter dressingen er tilsat. Salatbladende kan serveres hele eller udskårne i salaten – prøv fx denne salat med stegt laks og croutoner.

Andre opskrifter med hjertesalat

Energi pr. 100 g:
68 kJ (16 kcal)

Næringsindhold:
Fedt: 0,2 %
Protein: 1,4 %
Kulhydrater: 1,3 %

 

Hovedsalat

Hovedsalat har et fast hoved med løse blade yderst. Hovedsalat er velegnet som pynt på smørrebrød og i blandede salater – prøv fx denne salat med grillet kyllingeinderfilet.

Energi pr. 100 g:
93 kJ (22 kcal)

Næringsindhold:
Fedt: 0,4 %
Protein: 1,3 %
Kulhydrater: 4 %

 

Iceberg

Icebergsalat, som er en hovedsalat, er nok den mest kendte og brugte salat herhjemme. Iceberg har tykke sprøde blade, som sidder sammen i en roset og bliver til et fast hoved. Salaten er ofte brugt i pastasalater og blandede salater – prøv fx denne salat med iceberg, klementiner og hvedekerner.

Iceberg har et stort indhold af a- og c-vitamin.

Energi pr. 100 g:
65 kJ (15 kcal)

Næringsindhold:
Fedt: 0,1 %
Protein: 1 %
Kulhydrater: 3,2 %

 

Lollo bionda

Lollo Bionda har en mild krydret smag og er velegnet til blandede salater og som pynt. Lollo biondas blade er lysegrønne og meget krusede.

Energi pr. 100 g:
46 kJ (11 kcal)

Næringsindhold:
Fedt: 0,2 %
Protein: 1,3 %
Kulhydrater: 1 %

 

Lollo rosso

Lollo Rosso er en flot rød pluksalat, som har en mild krydret smag og er velegnet til blandede salater og som pynt.

Da lollo rosso ikke danner faste hoveder, egner den sig bedst til at plukke af.

Energi pr. 100 g:
67 kJ (16 kcal)

Næringsindhold:
Fedt: 0,3 %
Protein: 1,3 %
Kulhydrater: 2,8 %

 

Radicchio

Radicchio findes i flere afskygninger, hvor smagsoplevelsen spænder fra meget bitter til det søde.

Den variant, der er mest kendt i Danmark, er den lidt bitre radicchio. Radicchio er smuk at blande med grønne salattyper, da den er noget dominerende alene, men den giver et flot farvespil i salatskålen.

Energi pr. 100 g:
103 kJ (25 kcal)

Næringsindhold:
Fedt: 0,3 %
Protein: 1,4 %
Kulhydrater: 4,5 %

 

Romainesalat

Romaine er en grøn salat med kraftige blade og meget sprød struktur.

Smagen er kraftig og let nøddeagtig. Romainesalat er velegnet som pynt og i salater – prøv fx denne romainesalat med kartofler og sardiner.

Andre opskrifter med romainesalat

Energi pr. 100 g:
76 kJ (18 kcal)

Næringsindhold:
Fedt: 0,2 %
Protein: 1,6 %
Kulhydrater: 2,4 %

 

Rucola

Rucola er en meget krydret salattype, og kaldes også salatsennep på grund af den sennepsagtige smag. Rucola er god at bruge som pynt og blandede salater – prøv fx denne salat med honningmelon og hindbær. I nogle tilfælde er rucolaen også god at bruge som alternativ til krydderurter – du kan fx lave en rucolapesto på samme måde som du ville lave en persillepesto.

Andre opskrifter med rucolasalat

Energi pr. 100 g:
75 kJ (18 kcal)

Næringsindhold:
Fedt: 0,1 %
Protein: 1 %
Kulhydrater: 3,2 %

Hjertesalat