Sild

Råvarer

Sild

Silden er en temmelig fed fisk, og kødet er fast og lyst.

Hvad kendetegner silden?

Silden bliver typisk op til 40 cm – dog kan størrelsen og den maksimale længde variere efter farvand. Silden, der er en saltvandsfisk, er ikke kun udbredt i danske farvande, men er blandt andet også at finde i det nordlige Atlanterhav. Sild lever i stimer med op til flere tusind sild i en stime. Som de fleste andre fisk, er silden lys på undersiden (bugen) og den er blågrøn på oversiden (ryggen). Den blågrønne farve falmer dog hurtigt ved fangst.
Sild gyder både forår og efterår, og kan gyde mellem 25.000 og 50.000 æg.

Silden lever af plankton, snegle og små krebsdyr.

Hvilke næringsstoffer er silden særligt rig på?

Takket være sildens fedme, er silden rig på fiskeolie, som blandt andet er med til at modvirke blodpropper. Sild er samtidig også en god kilde til D-vitamin (også kendt som solskinsvitaminet), som blandt andet er med til at holde vores humør oppe og til at sikre korrekt regulering af kalk i knoglerne.

Hvordan tilberedes silden?

Silden er en fast del af det danske frokostbord, hvor den blandt andet serveres marineret i forskellige varianter – fx dildsild, marinerede hvide sild, julesild eller karrysild (prøv fx hjemmelavede karrysild, som laves med marinerede sild og karrysalat) – eller som stegte sild i eddike.
Sild kan også serveres som aftensmad – fx som lune stegte sild.

Energiindhold i sild

Næringsindhold pr. 100 g:

859 kJ (204 kcal)
Protein: 18,1 g
Kulhydrat: 0 g
Fedt: 14,5 g

Sild