Laks

Laks

Laksen er en fed fisk, og kødet er lyserødt og fast.

Hvad kendetegner laksen?

Laksen kan blive helt op til 150 cm, om end den typisk ”kun” bliver op til 120 cm. Laksen er naturligt at finde i Atlanterhavet og i Danmark i Skjern Å, Ribe Å og Varde Å. Det meste af den laks, der købes i butikkerne i dag, er fra opdrættet laks. Laks opdrættes blandt andet i Skotland, Chile, Norge og på Færøerne.

Laksen lever blandt andet af rejer, blæksprutter, insekter og krebsedyr.

Laksen gyder 2.500 til 10.000 æg i perioden oktober til februar – tidspunktet er meget afhængig af vandtemperaturen. Æggene klækker, når det bliver forår – typisk omkring april eller maj, dette er dog også afhængig af vandtemperaturen.

Hvilke næringsstoffer er laksen særligt rig på?

Laksen er rig på omega-3 fedtsyrer. Den er desuden rig på jod og selen, samt vitamin B12 og solskinsvitaminet D.

Hvordan tilberedes laksen?

Laks kan tilberedes på mange forskellige måder og kan også serveres både som brunch, frokost, aftensmad og som appetizer eller forret.

Har du fået fat i en hel laks og skal have klargjort og fileteret den? Vi har lavet denne kort 3-trins guide, hvor vi viser, hvordan en hel fisk klargøres.

Lakserogn, som de fleste af os kender æggene som, er desuden super lækre som forret eller som appetizer. Du kan fx anrette blinis med en lille klat cremefraiche, lidt lakserogn og lidt rødløg.

Energiindholdet i laks

Næringsindhold pr. 100 g:

569 kJ (135 kcal)
Protein: 18,5 g
Kulhydrat: 0 g
Fedt: 6,7 g

Laks